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PRE-APPROVED PLANS POLICY 
 

Policy R-23:        FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT EASEMENTS AND ROADS 

 
1) Where is fire access needed? 

 A fire vehicle has to be able to park in an easement or a public right-of-way within 150 
feet of the farthest point on a lot where a house could be built. 

 
2) How does the fire department measure fire access distances? 

 From the face of the curb in the adjacent right-of-way, or if the curb is not required, 
from the edge of the asphalt (public road edge). 

 
3) When is right-of-way dedication required? 

 When serving five or more detached dwelling units. 
 

4) If right-of-way dedication isn’t required, what is the minimum pavement width for an 
easement ? 

 20 feet if providing access to more than 2 homes. 
 16 feet if providing access to no more than 2 homes. 
 10 feet if providing access to no more than 2 homes and the furthest point of the 

property where a home could be built is less than 150 feet from the right-of-way. 
 

5) What is the required easement width? 

 Private roads adjacent to exterior property lines must be setback 5 feet from 
neighboring property. Therefore, the easement width must be 5 feet wider than the 
pavement width (15 foot easement for a 10 foot road, 21 foot easement for a 16 foot 
wide road…). 

 To avoid additional setbacks on the subject property, roads requiring 20 feet of 
pavement will have the 5 foot setback in a separate landscape easement. 

 
6) If an easement or private road runs down the middle of the property, are there 

landscape buffers required on each side? 

 No 
 
7) When is a fire vehicle turn around required on a private single-family (or two unit home) 

road? 

 If the access road is 150 feet or longer. 
 Access roads 150 to 200 feet in length which have 20 feet of paved surface do not 

require a turn-around. 
 

8) How many lots can be served by an easement while retaining the easement area in lot 
square footage? 

 One. The area of a vehicular-access easement shall be included if it serves only one lot 
that doesn’t have a direct access to the right-of-way and the serving lot has direct 
access to the right-of-way. However, the paved surface within the easement will be 
included in lot coverage. 
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9) Can an easement be divided in ½ with two lots each owning ½ and having use   of the 
other ½? 

 Yes, if both lots have frontage on the right-of-way. This would be considered a driveway 
easement. 

 There are no setbacks from a driveway easement. 
 

A B 

    

 
10) How are the setbacks determined? 
 The required setback from any right-of-way or easement 21 feet or less in width is a 

rear yard. 
 The required setback from any right-of-way or easement greater than 21 feet in width is 

a front yard. 

 The required setback from an easement serving only one lot that doesn’t have direct 
access to the right-of-way is a side yard. 

 
11) What is the maximum length a public road can be without a cul-de-sac? 

 The Zoning Code states that a public road longer than 200 feet in length shall have a 
cul-de-sac. Public roads less than 200 feet in length shall have a vehicular hammerhead 
turn-around; in this case the vehicular turn-around may be added to the end of the 200 
foot long road, thus, making the overall length of the road 220 feet. 

 
12) When measuring the length of a public road to determine if a cul-de-sac is required, 

where do you measure? 

 The measurement is taken from the face of the curb at the intersection street. 
 

13) When should a parking pad be provided? 
 Chapter 105.47 of the KZC requires a 20’ x 20’ minimum parking pad between the 

garage and the access easement, tract, or right-of-way serving the garage (public alleys 
are exempt).  As an example, if a home fronts on an access easement and the required 
setback from the access easement is only 10’, a 20’ x 20’ parking pad should be 
provided in front of the garage (garage will be set back 20 ft. minimum from access 
easement). 

 Intent: A parking pad is required to assure that the access easement is kept 
unobstructed. When a parking pad is not provided, parking will often occur within the 
access easement where parking is not allowed. 


